JASON BLAKE – SUBSEQUENT RUINS

Artiest info
Website
facebook
Label: 7d Media

Een ‘Warr’-gitaar is een door de Amerikaan Mark Warr uit Thousand Oaks, Californië in 1991 ontworpen twaalfsnarige elektrische gitaar waarmee bas- en gewone gitaarklanken gelijktijdig geproduceerd kunnen worden. Het instrument wordt vooral gebruikt in de psychedelische rockmuziekscène. Een Warr-gitaar wordt in ‘touchstyle’ bespeeld, dus niet op de conventionele wijze met een plectrum maar door op de snaren te slaan.

Jason Blake uit Chicago, Illinois bespeelt deze gitaar normaliter in de progressieve metalband ‘Aziola Cry’ waarmee hij sinds 2005 een geheel instrumentale muziek spelend trio vormt met gitarist Mike Milaniak en drummer Tommy Murray. Daarnaast maakt Jason Blake sinds dit jaar ook nog deel uit van het progressieve rocktrio ‘Backward Sky Falling’ naast Joe Kopecky en Craig Walkner.

Met het album “Subsequent Ruins” heeft Jason Blake nu echter ook een vijfde soloplaat uitgebracht met daarop zes volledig instrumentale composities die in totaal voor zo’n veertig minuten muziek zorgen. Voor de opname van het album kreeg hij de steun van Marco Minnemann die op alle tracks stevig tekeer gaat op drums.

Het op de hier toegevoegde video te beluisteren nummer “False Street Of Entanglement” is één van deze zes tracks op “Subsequent Ruins”, de opvolger van het in 2022 uitgebracht album “Imaginary Cages” waarop enkel de Warr-gitaar te horen was. Andere vermeldenswaardige nummers op deze cd zijn de elk tien minuten durende nummers “Pretense Of The Herd” en albumafsluiter “A Bleak Outcome”.

Instrumentale progressieve gitaarrockmuziek is nu éénmaal niet de meest eenvoudige muziekstijl maar Jason Blake is er volgens ons toch in geslaagd om met dit album een waardevol toevoeging aan het genre te creëren. Wie van het werk van gitarist Robert Fripp van de Britse progressieve rockband ‘King Crimson’ houdt zal ook hier ongetwijfeld zijn muzikale gading kunnen vinden.

(valsam)